Interview m. 7-tallet

Skrevet af: Kansler K

Du har måske hørt singlen på P3. Måske har du endda engang set ham live til en koncert et sted i landet, eller måske har du været et smut forbi hans hjemmeside. Men hvem er han? For de fleste er rapperen 7-tallet et forholdsvist ukendt navn, men det er noget 7-tallet selv gerne vil ændre på.
Han udgiver sit første album den 7. januar 2007, og derfor valgte danskrap.dk at sætte manden i stævne for at høre lidt om manden bag pladen, hans tanker om dansk rap, og hans forventninger til sin plade. Undertegnede mødte op til en snak med 7-tallet, eller Michael Hjort som er rapperens borgerlige navn, samt producer Kenny Andersen i drengenes eget produktionsstudie, Crib Productions, i et forsøg på at komme lidt ind under huden på fænomenet 7-tallet.

Roden, der gik fra engelsk til dansk

Den 29-årige rapper er opvokset på Vesterbro, og beskriver sig selv som en typisk Vesterbro dreng. Hans introduktion til rapmusikken og hiphop startede som 12-årig, da han begyndte at danse hiphop i en lokal klub. Udenfor danselokalerne var det dog andre ting, der fyldte den unge knægt fra Vesterbros hverdag. 7-tallet var i sine unge år en knægt med problemer, og indrømmer gerne, at han dengang var noget af en rod. En konkret begivenhed kortvarigt efter sin femten års fødselsdag var dog med til at ændre hans tilværelse.
-Jeg var ude og lave noget, som man ikke skal lave, og hoppede ud fra tredje sal. Jeg brækkede mit ene ben tre steder. Jeg fik at vide, at jeg måske ikke kom til at gå igen. Det gjorde, at jeg kom ud af hashmisbrug og alt muligt andet. Der fandt jeg ud af med mig selv hvad det var, jeg ville med mit liv.

7-tallets rapkarriere begyndte at tage form ved mødet med produceren Kenny. Sammen begyndte de to drenge at udvikle et musikalsk samarbejde. Vi er nu godt syv år tilbage i tiden. Den musikalske baggrund for drengenes stil blev hurtigt den westcoast inspirerede del af hiphop genren. For 7-tallet var det især Nate Dogg, og hans evne til at være bevidst om, hvordan man skal opbygge sine flows og hooks så det fanger folk, der vakte rapperens interesse. Kenny følte sig modsat især inspireret af de store westcoast producere. Han mener, at inspirationen til den stil han har udviklet især kommer fra folk som Timbaland, Dre og G-Unit, og lægger vægt på, at gode kompositioner opstår ved, at man kombinerer stykker, der i sin grundform er enormt enkelte på en måde, så de samtidig bliver avancerede. Sammen begyndte de to drenge at producere en række numre på engelsk, hvilket dog er en fortid, som nu er blevet lagt på hylden.

- Vi besluttede os for at gå over til at lave dansk rap for tre år siden. Da vi begyndte på det, var der nogle andre artister, der begyndte at få øjnene lidt op for det, vi lavede. Og så lavede vi lidt produktioner til nogle andre i gamet. Så fandt vi stille og roligt ud af, at vi egentlig godt kunne lave vores eget, altså mit første album.
For 7-tallet og Kenny blev skiftet til dansk rap kort sagt afgørende. Det hang især sammen med, at det store gennembrud på engelsk aldrig kom, selvom det ifølge drengene selv var tæt på. De var således tæt på at få solgt et nummer til et større pladeselskab, men problemer med rettigheder til et David Bowie sample gjorde, at aftalen aldrig kom i hus.
- Det skød os lidt i sænk, da vi ikke rigtig kunne få de rettigheder. Det var det der gjorde, at vi så brugte en halvandet år på at lave noget, der nok mindede om det. Vi indså, at vi måtte gå udenom alle de mennesker, der vil have rettigheder på det. Men det kunne vi bare ikke. Det var så på det tidspunkt, efter halvandet år, at det gik op for os, at det måske slet ikke var der, vi havde vores hjerte”

Med inspiration fra venner og kollegaer indenfor hiphop miljøet begyndte projekt rap på dansk. I starten var de to drenge dog meget kritiske, overfor folk, som foreslog projektet. Drengene mente kort sagt, at hvis man skulle lave rap på sit modersmål, så skulle det virkelig gøres ordentligt. Det kræver ifølge dem, at man besidder et ekstremt talent som rapper.
- Når vi var ude og spille var der tit og ofte folk, der spurgte, hvorfor vi ikke prøvede at lave noget på dansk. Og jeg tænkte sgu, at det nok var for svært. Når det er ens modersmål og så videre, så skal man sgu være dygtig til det. Men så efter et stykke tid, hvor jeg havde hørt så mange mennesker hele tiden snakke om det, når vi var ude og spille, så sagde jeg til Kenny, nu prøver vi sgu at lave noget på dansk. Og det første nummer vi så lavede på dansk gik faktisk hen og blev rigtig fedt. Så tænkte vi, det kunne vi sgu da godt det her. Og så lavede vi et til, og et til. Og da vi hørte hvordan det lød, så kiggede vi på hinanden og sagde ’det her – det gør vi!
Det var også på dette tidspunkt, at Michael valgte navnet 7-tallet der, som mange muligvis har haft på fornemmelsen, er ment symbolsk i flere sammenhænge. For Michael handlede det mest af alt om, at minde sin far, der blev født og døde i den syvende måned, og havde lykketallet syv. På baggrund af dette mente Michael, at der var en sammenhæng med tallet syv og sin far, og at han derfor ville ære ham på en god måde ved at vælge det navn.

Selvkritiske ambitioner
Det lykkedes med tiden drengene at få kontakt til selskabet Midget Records, og derfra gik arbejdet med pladen for alvor i gang. Første singleudspil ”Ses i mit bakspejl” er blevet sendt ud. For 7-tallet og Kenny er ambitionerne også forholdsvis klare og gennemdiskuterede. Drengene er enige om, at det store gennembrud selvfølgelig er det, som alle drømmer om, men først og fremmest er ambitionen at få spredt navnet, og sørget for at 7-tallets album sikrer rapperen en solid plads i dansk hiphop som en anerkendt rapper. Stjernenykkerne er således svære at spore i Crib Productions. Der ligger dog også en mere kunstnerisk baseret ambition i projektet, som Kenny udspecificerer:
- Der er også glæden ved at give noget videre, som man synes er fedt, og se andre får det på samme måde. Så er det lige meget, om det er en af vores stille numre, som andre, der har mistet nogen, kan høre og forholde sig til, eller om det er en eller anden clubbanger, hvor folk bare kan flippe fuldstændig ud. Pludselig betyder det ikke så meget, hvor mange plader man har solgt, for den slags kan ikke gøres op i penge. Den del af det synes jeg, det er vigtigt at tage med. Men primært er ambitionen da at etablere sig bedre, indenfor det som vi kan lide.

Ambitionerne er derfor til at føle og mærke på. På den anden side virker det dog heller ikke som at selvkritikken skal tages som et udtryk for manglende selvtillid. Således mener de begge, at de er meget bevidste om hvad de kan, og ikke kan. 7-tallet mener, at makkerparret har antennerne ude rundt omkring i hiphop miljøet, og på den måde har ørene åbne for, hvad det er folk godt kan lide ved dem, således at de kan fokusere på de ting.

Ærlighed og kontanthed
7-tallets plade, der bærer titlen ”Mit indre jeg”, kan bedst af alt ses som et miks af clubbangere, og mere personlige sange, i hvert fald ifølge rapperen selv. De personlige sange er for 7-tallet meget vigtige, hvilket giver sig udslag i, at rapperen gerne vil kunne fortælle om sig selv, sin baggrund og hvor han kommer fra. For 7-tallet giver det sig også udslag i, at han føler det nødvendigt at bruge sin fortid, og sin livserfaring, som et vigtigt element på pladen.

Når man hører førstesinglen igennem, bemærker man dog også at ærligheden kommer til udtryk på en anden måde. Der fornemmes at 7-tallet også gerne vil være kontant, og sige ting, som han som rapper har oplevet igennem sin karriere i mødet med andre kunstnere.
Førstesinglen indeholder således linjen ”Lad vær med at tage patent på noget du har stjålet min ven”, som simpelthen er for fristende for undertegnede at undgå at grave lidt i. Dette har 7-tallet dog heller ikke det store problem med at snakke lidt om:
- Den linje er faktisk meget, meget personlig. Den handler mest om min homie Tommy B, som har været ude for, at have nogle ideer til nogle tracks. Han har oplevet at snakke med nogle andre i miljøet omkring de ideer, imens han var i gang med nummeret, og pludselig står vedkommende, som han har snakket med det om, med noget musik en måned efter, hvor et af numrene har fuldstændig samme titel som hans nummer, og fuldstændig samme tema. Vi har også selv har været ude for at blive jacket. En dag sad jeg i en bil en dag og hørte mit eget beat! Vi fik at vide, at det var en eller anden rappers nummer, men det var vores produktion. Og det er hvad der kan ske, hvis der er nogen ting, der kommer for hurtigt ud, og man ikke har nået at sætte sit navn på det med det samme.

Snakken ledes over i en generel diskussion om kontanthed og klare udmeldinger i dansk rap , hvilket passer undertegnede godt, da det er en god mulighed for at komme lidt under huden på rapperens holdninger om dansk rap generelt. Det fremstår hurtigt, at kontanthed spiller en vigtig rolle for 7-tallet, om end han ikke selv har været interesseret i generelt at rakke folk personligt ned på den nye plade. Han mener dog, at der er en tendens til, at man meget gerne vil undgå beef i dansk rap. I hvert fald mener han, at mange rappere meget gerne vil undgå og blive alt for personlige. Det virker kort sagt som kontantheden og ærligheden er vigtige elementer for syvtallet:
- Facts er, at der er mange danske rappere, der ikke bryder sig om hinanden. Der er rigtig mange, der ikke tør være åbenmundede omkring det. Der mangler jeg lidt, at folk sætter navn på, og siger hvem det er, man mener, gør noget forkert. På den måde får man klart mere omtale, og på den måde kan man også skille sig ud i forhold til hvem man kan lide, og hvem man ikke kan lide.”

Fremtiden?
Hos Crib Productions er man spændte og forventningsfulde overfor modtagelsen af det kommende album. Alligevel har drengene dog allerede nu nogle overvejelser om, hvad de skal tage sig til efter pladeudgivelsen og den efterfølgende tour. 7-tallet uddyber:
- Det andet album er klart hvad vi i fremtiden retter fokus mod. Og ellers har vi nogle andre projekter ude på siden. Vi har blandt andet Tommy B som vi producerer til. Og så har vi en ambition om at lave noget på et tidspunkt, hvor vi samler en masse fede rappere, og smider noget ud til folket.

Seancen sluttes af med at 7-tallet afspiller et par numre fra den nye plade for undertegnede, alt imens han glædeligt fortæller om produktioner og favoritnumre. Efterfølgende smutter jeg ud i det mørke decembervejr, og jeg har på fornemmelsen, at 7-tallet og Kenny sikkert har lagt flere skumle planer for fremtiden natten igennem.

0 kommentarer: